3 roky nazpět

Növekvő brit minimálbér, jobb kilátások 2016-tól

Az angol kormány 2016 április 1-én publikálta a nemzeti megélhetési bér (National Living Wage) bevezetésével foglalkozó állásfoglalását. A fő szociálpolitikai cél a növekvő foglalkoztatottsági szintből fakadó államháztartási gyarapodás visszacsatornázása az alacsonyabb jövedelműek részére. Az Office for Budget Responsibility (Költségvetési Felelősségi Hivatal) felmérése alapján 2010 óta 2 millió új munkahely jött létre és további 1,1 millió létrehozására van kilátás a közeljövőben, A kormány el kíván mozdulni az alacsony bér, magas adó, jelentős jóléti intézkedéseket nyújtó berendezkedéstől a magasabb bér és alacsonyabb adó mellett mérsékeltebb jóléti intézkedéseket nyújtó berendezkedés felé.


undefined


Kép: Hivatalos kormányhirdetés. "Nemzeti Megélhetési Bér : Előrelépés Nagy-Britanniának"


Ezen makrogazdasági törekvés béremelési pillére még inkább vonzóvá teszi a munkavállalást az Egyesült Királyságban, kifejezetten a képesítést nem igénylő, minimálbért fizető iparágakban, amely sok a kelet-európai, így magyar munkavállalót érint. Az emelkedő bérek csökkentik a szociális juttatások iránti igényt és magasabb életszínvonalt biztosítanak. 2016 április 1-től a kötelezően fizetendő nemzeti megélhetési bér £7,2/óra lesz, ami £0.5/óra emelkedést jelent, évi szinten plusz £910-t jelent a teljes állású, eddig minimálbért kereső munkavállalóknak. A £7,2/óra 25 éven felüliekre vonatkozik, 24-21 év között továbbra is £6,7/óra marad a kötelezően fizetendő összeg, ez azonban nem szabad, hogy megtévesszen vagy eltántorítson fiatal jelentkezőket: a sokéves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a munkáltatók nem kockáztatnak ha minimálbérről van szó és mindig a "felnőtt" minimálbért veszik számítási alapként. Hiába nevezik a £0.5/óra növekedést "a tapasztaltabb, 25 év feletti munkavállalóknak adott prémiumnak", az életkorhoz kötött sávos minimálbér eddig is jelen volt az Egyesült Királyságban, azonban annak ellenére, hogy a leadott regisztrációk világosan kimutatták a jelentkezők életkorát (amely legalább 60%-ban 18-21 közötti), még tárgyalás szintjén sem merült fel. Sőt, a törvényi megélhetési bért sokan, így a Living Wage Foundation (Megélhetési Bér Alapítvány) is kevésnek tartja és így önkéntes csatlakozási lehetőséggel felszólítja a vállalatokat, hogy a törvényi megélhetési bér helyett az alapítvány kalkulációja alapján többet fizessenek a munkavállalóknak (és életkortól függetlenül): ez jelenleg £9,4/óra Londonban és £8,25/óra az Egyesült Királyság többi területén. A kezdeményezés sikerességét alátámasztja többek között az IKEA, a Lidl, a National Express, a Nestlé, a Nationwide, a GlaxoSmithKline (GSK) és már több, mint ezer brit munkáltató csatlakozása. A Living Wage Foundation elméleti hátteréről és projektjeiről külön elemzést készítünk.


A minimálbér megfizetése alapvető kötelesség, amelynek elmulasztása esetén a munkáltató az adóhatóság által felelősségre vonható, valamint a GLA engedély elvesztéséhez vezet, ami a legtöbb élelmiszeripari és mezőgazdasági munkaerő szolgáltatáshoz alapfeltétel és megszerzése komoly nehézségekkel jár. Hangsúlyozzuk, hogy ez a saját gyakorlati tapasztalatunk, így nem általánosítható, de a Festiwork jelenlegi kínálatában választható munkalehetőségek nem érintettek.


undefined


 Ábra: A Low Pay Commission 2016 márciusában elfogadott ajánlása.


 

Munkavállalás az Egyesült Királyságban azonban nem csak most áprilistól kezdve lett anyagilag kedvezőbb, az angol kormány a Low Pay Commission (alacsony keresetűek érdekével foglalkozó bizottság) szakmai felügyelete mellett mind a nemzeti megélhetési bér, mind pedig a nemzeti minimálbér inkrementális emelésére terveket hozott nyilvánosságra. A most áprilisi béremelés a becslések alapján az Egyesült Királyság medián keresetének az 55%-át éri el, és határozott cél a medián kereset 60%-ának megfelelő minimálbèremelkedés, ami 2020-ra £9/óra lesz a tervek szerint. A tervek folyamatosan a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság bővülésének fényében lesznek felülvizsgálva ès a Low Pay Commission lesz hivatott évente javaslatot tenni az emelkedés mértékére - az első ilyen javaslattételt a kormány már 2016 márciusában el is fogadta, 2016 októberétől £6,95/órára nő 21-24 év közöttiekre vonatkozó bér. A nemzeti megélhetési bér – ami a Festiwork jelentkezőknek releváns – következő emeléséről hozott elvi döntés ősszel várható, addig is természetesen minden lényeges változásról beszámolunk.


©Festiwork


 

Forrás: 


- saját adatok


- https://www.gov.uk/government/news/the-government-accepts-minimum-wage-rate-recommendations--2


- https://www.gov.uk/government/publications/national-living-wage-nlw/national-living-wage-nlw


- http://www.legislation.gov.uk/ukia/2016/3/pdfs/ukia_20160003_en.pdf


- National Minimum Wage Low Pay Commission Report Spring 2016


- http://www.livingwage.org.uk/news/ikea-uk-pays-living-wage-all-uk-co-workers


- http://www.theguardian.com/business/2015/sep/18/lidl-to-pay-9000-staff-the-full-living-wage


- http://www.theguardian.com/society/2015/mar/13/national-express-first-transport-firm-to-pledge-living-wage-for-all-uk-workers